tisdag 21 oktober 2008

M(m)mm, va härligt med lite profit från ockuperad mark!

Okej, en ledamot i moderaternas partistyrelse sitter med i styrelsen för ett bolag som under flera års tid har haft verksamhet på ockuperad Palestinsk mark, i strikt strid med folkrätten. När det blir en mediakarusell kring det hela går det ut och tar allt tillbaka, därmed finns det ingen anledning till kritik hävdar Statsministern. Men ansvarstagande för sin affärsverksamhet bör väl gälla även innan media tar upp det hela? Eller är det till och med så att den borgerliga regeringen anser det vara okej att bryta mot folkrätten om det finns ett vinstintresse? Var är statsministerns fördömanden?

Läs mer här. Och här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte om du suttit i en börsbolagsstyrelse någon gång, Micke, så du vet vilka frågor som behandlas.

Styrelsen för ett internationellt företag med 32 000 anställda världen över sitter knappast och diskuterar exakt var en av divisionernas många fabriker ligger.

Skulle styrelsen hålla på med sådana detaljfrågor, skulle de knappast ha tid med annat.

Oavsett om de är moderater eller något annat. Så det är en ganska larvig poäng du försöker göra. Det väsentliga är företagets reaktion nu när det uppdagats.

/Ingemar

Mikael M Karlsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mikael M Karlsson sa...

Nej, jag har suttigt med i någon börsbolagsstyrelse. Det är dock inte av vidare relevans i sammanhanget. Det är en ganska larvig poäng du försöker göra där.

Om du har läst länkarna och följt rapporteringen angående händelsen har du säkerligen insett att detta var något känt av företaget sedan länge, precis Diakoni m.fl. gjorde i sin rapport. Det är dock inte förrän det blir en mediakarusell kring det hela som ansvariga reagerar. Det är inte larvigt att påstå, det är tvärtom mycket allvarligt.

Att företagets stora verksamhet skulle vara en värdig undanskyllning för att begå lagtramp är en ganska märklig syn. Har man en för stor verksamhet för att ha koll på om man följer internationell rätt bör man antingen lägga ner delar av sin verksamhet eller tillsätta resurser för att kunna åtgärda det hela. Oavsett om de är moderater eller någonting annat.

Vänligen,
Mikael m Karlsson

Malmberg sa...

Oavsett utifall man tycker att Israel är en ockupationsmakt, vems landet tillhör eller vad respektive part har för intressen så utgör väl högre arbetslöshet på västbanken ingen önskvärdhet?

Jag förstår inte riktigt det allvarliga, det är ju inte företaget som ockuperar. De producerar och förser både israeler och palestinier med jobb.

MVH / Malmberg

Mikael M Karlsson sa...

Att det pågår en ockupation av Palestina är snarare ett faktum än en åsikt.

Problemet med arbetslösheten på Västbanken grundar sig i att den palestinska ekonomin förstörs av den israeliska ockupationen. Inget det är önskvärt.

Företaget genomför inte en ockupation. Det gör Israel. Problem är att företaget profeterar sig på den ockupationen, ett brott emot internationell rätt. Palestinier fick sin livsförsörjning förlorad när deras mark stals ifrån den av den ockupationsmakten. Det har inte på något sätt kompenserats av anställningar hos företaget ifråga, rapporterna är entydiga om att det mestadels är israeliska bosättare som fått anställning där.

Summa summarum: Palestinierna får sina rättigheter kränkta pga företagets agerade. Syftet är att utbringa profit.

Förstår du det allvarliga i sammanhanget nu?

Johan Dahlberg sa...

Mikael: Att de är verksamma i ett ockuperat område i sig är väl inget allvarligt. Det beror väl snarare på vad de gör där. Ifall de anställer palestinier till bra villkor (för att vara i mellanöstern) så behöver det inte tvunget vara negativt. För ett av de största problemen där är väl just arbetslösheten.

Men jag har ingen aning om hur företaget skötte sig så jag ska inte säga om det är allvarligt eller inte, var mer en tanke bara.

Mikael M Karlsson sa...

Visst har du rätt i teorin Johan. Problemet är att verkligheten väldigt sällan ser ut så. Verkar du på ockuperat område verkar du där på ockupationsmaktens vilkor. Det innebär allt som oftas att du tjänar dess intressen på de ockuparades bekostnad. Så även i detta fall. Det är problemet.

Arbetslösheten på Västbanken kan vi diksutera någon annan gång.