onsdag 26 december 2007

Borås starkaste motståndsrörelse har gjort det igen!

Återigen har SSU här på Borås vitsat varför vi är den starkaste politiska ungdomsorganisationen i bygden. Gemensam jul är nu avklarat ännu än gång. Denna gång kommenterades fick arrangemanget stor plats i Borås Tidning. Läs här.

I november samlar vi 200 pers till Rock mot Rasism.
I december samlar vi 200-300 pers till gemensam jul.
I januari samlar vi…

söndag 23 december 2007

God jul och ett Rött nytt år!

Så mycket för allt snack om fred…

Okej, nu har omvärlden ägnat en hel höst åt att hylla Israel, USA och en liten del av den palestinska ledningen (som inte fått folkets förtroende att bilda regering) för att de lyckats med den stora prestationen att skacka hand med varandra och le in i kamerorna.

När jag sedan nås av såna här nyheter undrar jag vad allt snack om fred egentligen är värt…

Konflikten mellan Israel och Palestina grundar sig på att Israel ockuperar Palestina. Den är en folkrättsvidrig ockupation som ligger till grund för konflikten. Upphör med ockupation och grunden kan läggas för varaktig fred. Därför blir jag bestört när jag läser att fler bosättningar planeras byggas på västbanken. Det är ett sätt att befästa ockupation och därmed slå undan benen på alla försök till varaktig fred.

lördag 22 december 2007

”Sverige har blivit kallare”

Nej, ovanstående citat handlar inte om växthuseffekten. Istället är det SSU förbundet som gjort ett utspel om barn och hemlöshet, läs här. Skarpt!

Här i Södra Älvsborg nöjer vi oss inte med att göra politiska utspel, vi går från ord till handling! Läs här.

”Tomten är fångad!”


Israeliska militärer ingrepp igår emot ett 50-tal demonstranter som protesterade mot den israeliska apartheidsmuren. Som bilden ovan skvallrar om var även en utav dem som grepps utkläd till tomte. Läs här.
Undra om den soldaten verkligen kan räkna med att få några julklappar i år?

Skämt å sido, huruvida nermejade demonstranter bär tomtedräkt eller inte intresserar mig föga. Däremot kanske detta, äntligen, kan ge lite uppmärksamhet åt den kamp som utkämpas varje dag nere i Palestina. En kamp mot världens fjärde största militärmakt som, med klart rasistiska förtecken, fråntar ett helt folk dess mest grundläggande rättigheter. En kamp som förs varje dag, i skugga av media ljuset. med eller utan tomteluva.

torsdag 20 december 2007

Arne ilsknar till!

Arne Kjörnsberg finns med i flammans senaste reportage om ”vaxholmsdomen”. Läs här. Citatet är som följer:

– Det här öppnar upp för lönedumpning, inte konstigt att Urban Bäckström är glad. Jag tycker att domstolsutfallet är så pass oerhört, att det faktiskt finns anledning att omvärdera EU-medlemskapet. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här; det är det värsta slaget mot arbetarrörelsen i modern tid, åtminstone sedan början på efterkrigstiden. Det viktiga är nu vad svensk fackföreningsrörelse kan – och tänker – göra i frågan.

Go Arne! Go Arne! Go Arne!

måndag 17 december 2007

En jul för alla?

Julen är för många en symbol för värme och gemenskap. Tyvärr är det lätt att konstatera att detta inte gäller alla. När socialstyrelsen för snart två år sedan konstaterade att det finns 136 personer utan bostad i Borås väckte det stor debatt. Dessvärre har den debatten nu tystnat. Trots att inget har förändrats i verkligheten.

Sedan 50-talet anordnar SSU Södra Älvsborg Gemensam jul den 24-25 december varje år. Människor från alla samhällsklasser, åldrar, religioner och politiska uppfattningar samlas för att tillsammans göra julen till en minnesvärd högtid. Runt borden finns även dem som stod i fokus för socialstyrelsen rapport förra våren, de som saknar ett hem att pynta med julgranskulor och glitter. För oss i SSU handlar Gemensam jul om att gå från ord till handling.

Direkt efter att socialstyrelsen rapport släpptes för ett år sedan gick företrädare för den borgerliga majoriteten ut och sade att det ”bara” var 77 personer som var hemlösa i Borås Stad. Att ständigt påstå att problemet är mindre än vad det egentligen är, syns i allt vad den borgerliga majoriteten gjort för de hemlösa. Men att blunda räcker inte längre!

I vinterkylans tid blir det mer uppenbart än någonsin, Borås Stad behöver en varmare politik! Kommunen har som uppgift att säkerställa sina invånares rätt till ett drägligt liv. Att ha sitt eget namn på en dörr ska vara en rättighet, inget privilegium! Det är dags att vi tar vårt ansvar och följer upp kommunens nollversion mot hemlöshet. För detta krävs att vi bekämpar hemlösheten, inte de hemlösa. Ungdomar och barnfamiljer ska inte kunna vräkas från sina lägenheter. Kommunen måste ta sitt ansvar och bygga hyresrätter för att prioritera invånarnas behov, inte marknads profitbegär. För får marknaden bestämma byggs endast bostadsrätter som bara kommer redan välbeställda till dels.

För detta krävs handlingskraft, inte förnekanden från majoriteten i Borås. Men med tanke på det borgerliga styrets agerande under sina dryga två mandatperioder vid makten är det föga troligt att detta kommer ske under det tre år som återstår till nästa val. Låt oss hoppas på att vi därför får en röd jul 2010. För att julens värme och gemenskap ska vara mer än löst prat.

Henrik Yrlid
Ansvarig Gemensam Jul
SSU Södra Älvsborg

Mikael Karlsson
Distriktsstyrelseledamot
SSU Södra Älvsborg

torsdag 13 december 2007

När mitt mästerverk blir klart

(Text & musik: Bob Dylan, When I Paint My Masterpiece. Sv. Text: Mikael Wiehe)

I staden Rom är allt ruiner
Gammalt bråte finns överallt
Man kan nästan tro att man ser i syne
en mörk, kall natt vid Spanska trappans brant
Måste skynda mej hem till mitt dubbelrum
där jag har en träff med en häftig liten grekisk dam
Hon lova’ att va där hos mej
när mitt mästerverk blir klart

Alla timmar jag gick omkring på Colosseum
slogs med lejon och ödsla’ tid
Ah, dom stolta kungarna av jungeln det var knappt jag orka’ se dom
Det har va’tt en lång och brant väg hit
Tågets dunkande hjul tar mej tillbaka
till berg och skog där gässen bruka’ flyga på rad
En dag kommer allt att tona fram som en symfoni
när mitt mästerverk blir klart

Skvalpa hit och dit
i nån skitig gondola
Nej, låt mej få simma
i ett hav av Coca Cola

Jag for från Rom och landa’ i Bryssel
efter en flygtur så gropig så jag nästan grät
Gyttjebrottningsdrottningar och präster i sin utstyrsel
alla ville fram och hälsa när jag väl var där
Stans journalister tugga’ kola
och möttes av polis med hugg och slag
En dag kommer allt att va förändrat
när mitt mästerverk blir klart

onsdag 12 december 2007

Whie och Dylan

Har spenderat några trötta morna innan jobbet med att lyssna på Mikael Whies nya tolkningar av Dylan. Lika bra som när han tillsammans med Totta gjorde samma grej för några år sedan blir det inte, men det gör det inte dåligt. Undrar hur många gånger man kan göra tolkningar av Dylan utan att tröttna. Med tanke på textmaterialet blir det nog en del…

söndag 9 december 2007

Venezuela får svensk arbetarrörelse att tänka till

Valresultatet i grundlagsomröstningen i Venezuela skapar debatt inom den Svenska vänstern. Hands off Venezuela skrev om det här. Inte lika Chaves-positiva Magnus Linton skriver här. Jag skrev om det här.

Nu när arbetarrörelsen i Sverige befinner sig i opposition och borde ha guldläge att på allvar plocka upp en idépolitik debatt blir resultatet mest förstelnad förvaltningpolitik utan vidare mål eller mening. Tur då att det internationella fortfarande engagerar, i den internationella solidariteten kan vi finna vilken väg vi bör söka in i framtiden.

Gemensam Jul!

Fira julen tillsammansp å Allégården (vid Södra Torget).

Julafton 12.00 - 22.00
Juldagen 11.00 - 22.00

Vi bjuder på traditionellt julbord, underhållning och gemenskap.
Tillställningen är kostnadsfri för alla besökande.


Alla är hjärtligt välkomna!
Arrangör: SSU Södra Älvsborg

torsdag 6 december 2007

Nytt liv, Ny layout

Har en lång tid känt att formen på min blogg släpat efter en gnutta. Nu när jag väl gjort verklighet av mina funderingar känns det mest som jag gått från EMOdeppare till modernistisk pop-maoist. Fast kanske speglar det nått ifrån verkligheten också?!

Mer om ”fredsmötet”


Ammar Makboul från palestinska föreningen i Stockholm skriver en mycket intressant artikel i senaste Flamman. Läs här.

Han kommer fram till ungefär samma slutsatser som jag. Mötet i Annapolis var tyvärr inte mycket mer än politisk kosmetiska. Visst är det bra att världens ledare träffas för att diskutera en hur freden kan bli möjlig. Det är jag den första att erkänna. Problemet är bara det att så länge man inte tar tag i grunden till problem och faktiskt gör något åt situationen förblir alla fredsmöten meningslösa.

Jag har tidigare skrivit mer om detta här.

tisdag 4 december 2007

Klassens och könet

Åsa Linderborg skrev för ett tag sedan en intressant artikel i aftonbladet. Läs här. Om klass och kön, och hur förtrycken understödjer varandra.

måndag 3 december 2007

Chávez första valförlust någonsin

Igår förlorade Hugo Chávez sitt första val sedan han tillträde som president. I strax under ett tiotal val har han annars fått folkets förtroende för att sätta ett stop för USA:s plundring av landets rikedomar, samt för att bekämpa fattigdomen i landet. Men igår fick denna triumf tid sitt slut.

Igår röstade dock folket i Venezuela nej till den grundlagsförändring som presidenten föreslagit. Läs här. Här i Sverige har media utmålat denna folkomröstning som ett steg mot diktatur, vilket givetvis är en ren lögn! Däremot finns det en problematik i utvecklingen i Venezuela och visst, det handlar om en maktcentrering kring Chávez. Det finnsmycket i den nya grundlagen som jag stödde, så som sex timmar arbetsdag och fri sjukvård för alla medborgare. Däremot hade avskaffandet av maxgränsen för hur länge en president får sitta knappast kunna bidra med något progressivt. Det är en demokratisk styrka att det sker en rotation mellan vilka som innehar de makthavande positionerna i samhället.

Kanske kan resultatet i folkomröstningen bli en väckarklocka för vänstern i Venezuela. Valresultatet förändrar inte det faktum att folket i Venezuela valt socialismen som sitt framtidsalternativ, oavsett vad högeroppositionen i Venezuela påstår. Kampen för ett rättvisare samhälle är mer aktuellt nu än någonsin, men vägen dit måste göras bred så vi kan få med folkmassorna på den. Att bygga upp en radikal samhällsprocess kring en liten grupp har historien dömt ut som en logisk kullerbytta. Folket har sagt sitt till sina revolutionära ledare:

Gör om , Gör Rätt!