fredag 31 augusti 2007

Varför måste nån annan alltid göra allt så mycket bättre?

Igår försökte jag skriva en kommentar till Mona Sahlins resa till mellanöstern. Måste dock inse mig besegrad idag, när jag läst den här artikeln av Helle Klein. Jag erkänner, jag har en bra bit kvar till att kunna kon kurera med det riktigt vassa skribenterna. Mist sagt.

torsdag 30 augusti 2007

Mona Sahlin åker till mellanöstern

I början av september besöker partiledare Mona Sahlin mellanöstern för att med egna ögon se situationen och träffa människorna det drabbar och politikerna som verkar där. Läs mer om det här.

Att Mona åker för att besöka området är givetvis positivt. Det är bra dels för att vi visar vår solidaritet med folket som förtrycks, men även för att ge socialdemokratin nya perspektiv på Palestina frågan. För nya perspektiv är precis vad vi behöver. Eller kanske inte helt nya, för den 20-30 år sedan hade vi en skarp mellanöstern politik som tyvärr havererats av Göran Perssons proisraeliska grundsyn. Socialdemokratins svar borde vara enkelt. Israel är den starkare parten som ockuperar Palestina, det är där i grundproblematiken ligger. Ska vi nå framåt bör vi alltså rikta den skarpaste kritik just emot denna punkt. Att aktivt visa vår solidaritet för det palestinska folket borde vara en självklarhet för alla som kallar sig internationallister. Tyvärr har det inte varit självklart för socialdemokratin de senaste 10 åren.

Jag vill sist men inte mist tillägga att jag hoppas Monas resan blir mer lyckad än Persons visit i landet då han knappt besökte de ockuperade områdena.

Flamman flammar till, ibland…

Tidskriften Flamman kan man ha vilt skilda åsikter om. Klart är i alla fall att vissa reportage i den är mycket intressant. Här är ett exempel.

onsdag 29 augusti 2007

Stoppa avrättningarna i Iran!

Förtrycket i Iran har hårdnat under sommaren. Regimens brott emot de mänskliga rättigheterna blir allt fler och grövre i sin karaktär. Avrättningar av minderåriga är ett utav de tydligaste exemplen på detta. För att protestera anordnar Amnesty och flera iranska föreningar en demonstration i Borås. Platsen är stora torget i Borås och tidpunkten är 11.30 nu på lördag.

Vänner av människovärdet, slut upp!

måndag 27 augusti 2007

Spöket slutar aldrig skrämmas…

”Det går ett spöke igenom Europa. Kommunismens spöke. Alla de tidigare makterna har förbundigt sig i en helig häxjakt på detta spöke…”

Trotts att de är 150 år sedan dessa ord skrev känns de lika aktuella nu som då. Fast nu är det inte bara kommunismen som skämmer skiten ur etablissemanget och dess anhang här i västvärlden. Nu klumpas allt som kan kallas antikapitalism ihop och målas ut som jävulens sändebud på jorden. Detta märks tydligt i medias rapportering om utvecklingen i Venezuela för tillfället. En intressant reflektion om detta går att läsa här.

Rapport från höstregnets sena kvällar

Kanske borde man nyttja denna teknologiska möjlighet för att propagerar för arbetarklassens oundvikliga seger eller behovet av billigare kollektivtrafik i norrlandsinland. Men knäppgök och förvuxen tonårsrebell som jag är gör jag varken eller. Tänkte mest rapportera om hur livet flyter på längs viskan river.

Har observerat hur en massa gymnasiekids börjat ploppa upp lite varstans, likt ogräset i morsans trädgård. Menar verkligen inget ont emot någon individ eller samhällsgrupp som sådan, det enda är att alla dessa människor får mig att tänka tillbaka till tiden på Bäckäng. Skrev ett längre inlägg om denna skolan strax innan jag sluta i våras. Läs här. Kan bara säga att orden känns mer valvalda för varje gång jag läser dem. Må vara att denna hierarkiska ordning på intet sätt är unik för en gymnasieskola, men vad som stör mig är när man utgör sig för att vara något och i själva verket är något helt annat. Lite som syndikalistiska ungdomsförbundet som ivrigt skriker ut hur jäkla mycket vänster dem, men i praktiken tar borgerlighetens mest fundamentala ideologiska princip som sin utgångspunkt. Individualismen.

Har två veckor kvar hos Amnesty i Göteborg nu. Sen är det definitivt slut. Vet att ja sagt detta förr, men nu menar jag det. Nu tar projektet slut så då finns det inga andra alternativ. Ungdomsarbetslöshet here I come! Ska försöka fly vinerdepressionerna med flyget bort från detta borgarreservat som Svea Rikes nationalstat utgör. Fast det har jag ju också sagt förr…

För att säga nått vettigt kan jag ju i alla fall länka till en intressant artikel om Israel, Hamas och medias lögner. Läs här.

När livet stabiliserar sig och pulsen återgår till det normala igen kanske jag skriver något vettigt om djurrätt eller feministiska kampstrategier. Men det får bli en annan dag.

So Long!

måndag 13 augusti 2007

Sveriges bästa tidning!

SSU Södra Älvsborg har numera det stora privilegiet att ha Sveriges roligaste och mest intressanta tidning. Rödluvan heter den och kommer att ges ut gratis fyra gånger om året.

Nummer 1/07 går att läsa här.

Nummer 2/07 går att läsa här.

Mycket nöje!

Hela stycket om ekonomisk demokrati

Kongressen stora skräll går att läsa här.

Som poesi för varje sliten kämpe!

fredag 10 augusti 2007

Vi kom, vi såg, vi segrade!

Kanske låter det klichéaktigt, och nej en helt korrekt bild av årets kongress kan jag inte heller påstå att överskriften ger. Som vanligt innehåll kongressen både segrar och förluster. Däremot skulle jag vilja påstå att denna kongress innehåll fler segrar än vanligt. Betydligt fler!

Främst handlar det om en sak. En väldigt stor sak. Efter ett decennium av total ideologiskförvirring inom SSU tycker jag mig kunna börja se ljus i tunneln. Sent i onsdags natt klubbade kongressen igenom en skrivning om ekonomisk demokrati som få hade kunna tro skulle vara möjligt att få igenom för några år sedan. Som en extra bonus fick i samma veva igenom ett radikalt förslag på pensionsreform och en mycket kritisk inställning till friskolor.

Men sen fanns de givetvis där de också. De besluten man är mindre glad över, helst vill glömma och ibland till och med skäms över att SSU någonsin kunde anta. Till de jag är mindre glad över var att ett uttalande angående situationen i Venezuela inte gick igenom. Till de jag helst av allt vill glömma hör att SSU förfarande inte lyckats inse att jämlikhetsbegreppet måste breddas till att omfatta även våra fyrbenta kamrater. Till de jag skäms över hör att en antifeministiskoffensiv lyckades få igenom sitt slopande av SSU krav på förbud emot pornografi. Så visst fanns även det där, det som gjorde nattmanglingen lite tråkigare.

Utöver de politiska besluten var kongressen givetvis en massa mer. Det var koffeintabletter med en fruktansvärd eftersmak. Det en förbudsledning som uppenbart inte skaffat bättre musiksmak trotts utbytte av personer. Det var tårgripande tal av gamla och nya kamrater. Allt det som gör en SSU kongress till det den är.

När man nu återvänt hem igen är det med blandade känslor. Ögonlocken är tunga som bly och magen grämer sig över det vi inte fick igenom, men vaddå? Om två år har vi ju en ny kongress och då tar vi revans. Fram till dess kan man ju gotta sig åt de enorma stora framsteg denna kongress trotts allt innebar. Det är nu det hårda arbetet börjar med att mobilisera massorna för en organisering emot orättvisorna och högerpolitiken här hemma. Nu gäller det!

Socialism i ett distrikt!

söndag 5 augusti 2007

1,2,3 på det fjärde ska det ske! På det femte gäller det! Imorgon smäller det!!!

I kalendern i min mobil har jag sparat en påminnelse imorgon som lyder ”kongress, nu ska skiten vältas upp och ner!”. På grund av att jag värnar om ett enat SSU kommer jag vidare inte att kommentera denna påminnelse.